Lähde: Iltalehti.fi

Liffey-joki hallitsee kaupunkia. Dublinin nimi tulee sanoista Dubh Linn eli Mustalampi, jonka nimen viikingit 800-luvulla antoivat joen rannalle perustamalleen kaupungille.
Dublin on kodikas. Pienimuotoinen, tiiviisti ja matalasti rakennettu. Kaikki tuntuu olevan kävelymatkan päässä. Yrjöjen aikaiset rakennukset muodostavat komeita kokonaisuuksia. Vanhaa on säilytetty, ja uutta arkkitehtuuria on noussut lähinnä keskustan ulkopuolelle.

Liffey-joki virtaa kaupungin läpi. Kaupungin osia yhdistävät toisiinsa useat sillat, joista Ha'Penny-silta on kaupungin symboli. Nimi tulee sata vuotta kestäneestä sillanylitysmaksusta, puolikkaasta pennystä, jota maksettiin vuoteen 1906.

Irlantilaisen sanonnan mukaan muukalainen on ystävä, jota ei ole aiemmin tavannut. Kunhan ei mainita briteistä mitään.
20070518_dublin_keski.jpg
Irlannissa on yli 10 500 pubia, yksi lähes joka kadunkulmassa. Pubeissa saatetaan pistäytyä päivittäin, samassa lähipubissa uskollisesti kymmeniäkin vuosia kanta-asiakkaana.

Tarinankertojia ja musikantteja on aina viihtynyt pubeissa. Dublinilaisia tarinoidenkertojia on palkittu Nobelin kirjallisuuspalkinnolla peräti kolme. Musiikki on aina ollut osa irlantilaisten elämää. Taitavia katusoittajia kohtaa usein. Elävää kansanmusiikkia voi kuunnella iltaisin lähes kaikissa pubeissa ja laulaa paikallisten mukana.

Sykkivä meno jatkuu kaupungissa aamupuoleen, onhan dublinilaisista nykyään lähes puolet alle kolmekymppisiä.

Nähtävyyksiä

Puistot
Phoenix Park on yksi Euroopan suurimmista puistoista, ja dublinilaiset käyttävät sitä ahkerasti. Puistossa sijaitsee Dublinin eläintarha, joka on Euroopan vanhimpia. Siellä syntyi muriseva leijona, joka johdattaa MGM-elokuviin.

St. Stephen's Park on keidas keskustassa. Arthur Guinnessin kustantama puisto on hyvällä säällä aina kansoitettu.

Useista puistoista vielä esimerkkinä Merrion Square, jonne taiteilijat kokoontuvat sunnuntaisin esittelemään töitään. Puiston laidassa on kirjailija Oscar Wilden patsas vastapäätä hänen muinaista asuntoaan. Merrion Square uusklassisine rakennuksineen on aina ollut kaupungin hienoimpia osoitteita.

Museot
Natural Museum of Ireland eli kansallismuseo sijaitsee useassa rakennuksessa.

Valtaisassa Collins Barracks -museossa Benburb-kadun varrella on mm. taideteollisuuden osasto.

Arkeologinen ja historiallinen museo sijaitsee Kildare-kadulla.

National Gallery of Ireland on ollut olemassa yli 150 vuotta. Taideteoksia on yli 10 000. Museon kahvila on sisustettu Alvar Aallon huonekaluilla.

IMMA eli modernin taiteen museo sijaitsee hieman syrjässä Heuston-aseman takana entisessä sotilassairaalarakennuksessa.

Writer's Museumissa eli kirjailijamuseossa voi tutustua esimerkiksi Shawn, Yeatsin, Wilden, Beckettin ja Joycen tuotantoon.

Useimpiin museoihin on vapaa pääsy.

Trinity College
Kuningatar Elizabeth I:n perustama yliopisto on Euroopan vanhimpia. Collegen suunnaton kirjasto ja lukusali ovat nähtävyyksiä.

Guinness Storehouse
Irlantilaisen oluen historia ja kehitys maailmanlaajuiseksi tuotteeksi on nähtävänä hienosti rakennetussa viisikerroksisessa rakennuksessa. Ylimmässä kerroksessa on pubi, josta avautuu näköala kaupungin yli.

Kilmainham Gaol
Inchicore Roadin varrella sijaitseva vankila toimi vuosina 1796-1924. Merkittävimmät Irlannin vallankumoukselliset ovat olleet tuomittuina täällä.

Malahiden linna
DART-junalla pohjoiseen pääsee Malahiden pieneen rannikkokaupunkiin tutustumaan hienoon Malahiden linnaan. Talbot-suvun omistama linna toimi yksityiskäytössä yli 800 vuotta vuoteen 1973. Opastusta saa nyt jopa suomeksi.

Liikennöinti

Kaupunkiliikenne
Jalankulkijan on syytä muistaa, että Irlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Autot lähestyvät aina väärästä suunnasta!

Bussiverkosto on tiheä ja kattava. Kertamaksu 1,40 euroa maksetaan kuljettajalle tasarahalla.

Luas-ratikkalinjoja on kaksi, lippuautomaatteja pysäkeillä.

DART-paikallisjunilla pääsee etelä-pohjoissuunnassa pitkin rannikkoa mukavasti tutustumaan Dublinin ulkopuolelle.

Taksi
Taksin käyttö hieman edullisempaa kuin Suomessa, lähtöhinta 3 euroa.

Ruoka & juoma

Perinteistä irlantilaista
Irish stew eli pataruoka lampaanlihasta, perunoista, porkkanoista, sipuleista ja persiljasta löytyy useimpien pubien listoilla. Kaupungin parasta väittää tarjoavansa The Oval Bar, 78 Middle Abbey Street.

Toinen kokeilemisen arvoinen perinneruoka on boxty, lähinnä krepejä muistuttava täytetty perunaohukainen. Suosittu boxty-paikka on Temple Barissa The Gallagher's Boxty Bar.

Uutta ja tasokasta
Omien raaka-aineiden, meren antimien, juustojen ja vihannesten, arvostus näkyy ravintoloiden listoilla.

Dublinista löytyy myös kaksi Michelin-tähditettyä ravintolaa: L'Ecrivain, 109 Lower Baggot St. ja Thornton's Fitzwiliam Hotellin yhteydessä.

Kohtuuhintaisia ruokapaikkoja löytyy paljon. Esimerkiksi Fitzers, 40 Temle Bar Square ja 51 Dawson St.

Gotham City, Anne-kadulla, hyvä ja suosittu lounaspaikka,

Elephant & Castle, 18-19 Temple Bar, burgereihin erikoistunut.

Kokeilemisen arvoinen on legendaarinen Bewley's Oriental Cafe, joka on ollut Grafton-kadulla vuodesta 1840.

Juoma
Slainte! (lausutaan slontse) tarkoittaa iiriksi kippis.

Dublin ei olisi Dublin ilman maailmankuulua Guinnessia. Muitakin erinomaisia tummia oluita (stout) on tarjolla, esimerkiksi Murphy's. Tuopin keskihinta on noin 4 euroa.

Skottien pitää odottaa vuosia viskiensä parasta makua, mutta arkiviskien teossa irlantilaiset ovat omien sanojensa mukaan mestareita. Jameson's Distillery sijaitsee melkein keskellä Dublinia, Smithfieldissä.

Arlington-hotellin yhteydessä oleva The Knightbridge Bar on oikea turistin mekka. Siellä voi kuunnella irlantilaisia soittajia ja nähdä riverdance-esityksiä viikon jokaisena iltana.

Ostokset

Grafton Street
Liffey-joen eteläpuolella kävelykatu Grafton Street sivukatuineen on vilkasta ostosaluetta. Suurimmat merkkiliikkeet löytyvät sieltä.

O'Connell Street
Joen pohjoispuolella valtaväylä O'Connell-katu sivukatuineen on dublinilaisten suosiossa.

Henry Streetin varrella on useita ostoskeskuksia, kuten Jervis, Arnotts ja Debenham.